Kατηγορίες

  • Χωρίς κατηγορίες

Οι Αλβανο-Ελληνικές σχέσεις θα πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση

Την άρνηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για να παρέχει στον Υπουργό Εξωτερικών την εξουσιοδότηση για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τον ορισμό των θαλάσσιων χωρικών υδάτων, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, την θεωρεί ασύλληπτη για την κοινή λογική.

«Πρόκειται για διαθεσμικές ανοησίες της χώρας μας, που, φυσικά, μας διαβάλλουν και απέναντι με τους γείτονές […]

Ραμα: Να γιατί αυξήσαμε σκοπίμως την ένταση με την Ελλάδα…

Ο Πρωθυπουργός Ράμα αποκάλυψε την αλήθεια για τις τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας της διακυβέρνησής του, φτάνοντας στο σημεία να τον καταραστεί ορθόδοξος ιερέας .

Βάσει της ερμηνείας του πρωθυπουργού ήταν όλα καλομελετημένα, και φυσικά επιβεβλημένα για να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο όπου η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να καθίσει […]

Διαβουλεύσεις Προέδρου Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα για θαλάσσια οριοθέτηση

Εντατικές διαβουλεύσεις με όλους τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας της Αλβανίας είχε χθες και σήμερα ο Πρόεδρος κ. Ιλίρ Μέτα, προκειμένου καταλήξει στην απόφαση για έκδοση της σχετικής πληρεξουσιότητας στην Κυβέρνηση για την διαπραγμάτευση της Συμφωνίας περί καθορισμού θαλασσίων ορίων στο Ιόνιο μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Προχθές ο ΥπΕξ κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι απέστειλε στον Πρόεδρο […]

Δεν θέλουν να ακούσουν το όνομα Μακεδονία οι Αλβανοί των Σκοπίων

Αν και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ δηλώνει περιχαρής ότι λύθηκαν τρία από τα επτά ζητήματα που σχετίζονται με το ονοματολογικό, δημοσιεύματα στην γειτονική χώρα θέλουν τα αλβανικά κόμματα που στηρίζουν και τη κυβέρνηση Ζάεβ,να αντιδρούν στην «Gorna» (Άνω) Μακεδονία, η οποία φαίνεται να προκρίνεται.

[…]

Η κατοχύρωση της ΕΕΜ

 

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση έλαβε χώρας χθες, Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, το βράδυ στα Ιωάννινα, και επαναλαμβάνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να έμοιαζε με παρουσίαση βιβλίου: πρόκειται για τον τόμο που περιέχει κείμενα διαφόρων πολιτικών, διπλωματών, αναλυτών της πολιτικής και στρατηγικής, στην ουσία όμως ήταν συζήτηση και τοποθετήσεις περί των Ελληνοαλβανικών σχέσεων. Οι άνθρωποι […]

Σε κλίμα συμφωνίας Αθήνα-Τίρανα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Τίρανα και Αθήνα μεταδίδουν κλίμα αισιοδοξίας, ότι εντός του Απριλίου θα φέρουν την άνοιξη στις ελληνοαλβανικές σχέσεις που εδώ και αρκετά χρόνια κινούνται σε θερμοκρασίες Σιβηρίας. Οι δύο πλευρές ευελπιστούν ότι μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται μυστικά και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα έχουν ολοκληρωθεί θετικά και θα επισφραγιστούν με την υπογραφή […]

Οι Τσάμηδες ως εγκληματίες πολέμου και το απαράδεκτο αίτημα για «μνημείο» στην Ήπειρο – Του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη

Του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη*

Προσφάτως ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα μέσω «ηχηρής» τηλεοπτικής παρουσίας προσπάθησε να επαναφέρει το λεγόμενο «Τσάμικο ζήτημα» ισχυριζόμενος ότι «υφίσταται διαδικασία συζήτησης», με τη διευκρίνιση ότι η αλβανική πλευρά «επιμένει στο δικαίωμα της ανάμνησης».

Χαρακτήρισε δε ως δίκαιο το αίτημα των Τσάμηδων για την «τοποθέτηση» ενός μνημείου στην Ήπειρο. […]

Το μεγάλο game των Βαλκανίων – Ο ρόλος της Ελλάδας και οι ισχυροί παίκτες

Μάκης Ανδρονόπουλος

Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Είναι προφανές ότι ζούμε σε μια φάση της ιστορίας που επίκεινται σημαντικές αλλαγές, καθώς η περίοδος της «παγκοσμιοποίησης» 1990-2008 προκάλεσε μια αναδιανομή της οικονομικής και της πολιτικής ισχύος που έθεσε υπό αμφισβήτηση πολλές πρωτοκαθεδρίες.

Ήδη έχουμε εισέλθει στη φάση που οι παλιοί μεγάλοι «παίκτες» επιχειρούν να ανακτήσουν το κύρος και την […]

Τη Δευτέρα στα Ιωάννινα: Ελλάδα και Αλβανία – Φυγή στο μέλλον η Επιστροφή στο παρελθόν;

Πρόσκληση: ΤηνΔευτερα 12 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 18:30, στο Ξενοδοχείο DU LAC ίκκου, Ιωάννινα (αίθουσα Δωδώνη), οι εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ και η Ένωση Χειμαρριωτών “Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ” σας προσκαλούν στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου «ΕΛΛΑΔΑ και ΑΛΒΑΝΙΑ. Φυγή στο μέλλον ή επιστροφή στο παρελθόν;»

Ομιλητές*

Άλέκος Παπαδόπουλος

Πρώην Υπουργός Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας

[…]

Μικροπολιτική, λαϊκισμός… και στο βάθος ανθελληνισμός

Ενώ εκδηλώνεται καθημερινά τόσο η διαδικασία συνομιλιών με στόχο τη σύγκλιση και την συμφωνία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, όσο και πληθαίνουν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα και του Υπουργού των Εξωτερικών, που σαφώς καταδεικνύουν πλέον ότι πέρασε ο χειμώνας και οδηγούμαστε προς συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικότητας όπως την προσδιορίζει ο […]